Луков Германия

Лекция за ген. Христо Луков в Германия

През последните 10 години имахме възможността да изнесем лекции за живота и делото на ген. Луков в над 20 български града. Благодарение на тях много млади българи се запознаха с личността на Генерала или допълниха познанията си за него. 

Тези лекции, заедно с Луковмарш и информационната кампания преди него, допринесоха за силното популяризиране на името Христо Луков сред българския народ, което беше обречено на забрава след 45 години комунистическата власт. В последните години тази популярност излезе и извън границите на нашата Родина и днес ген. Луков е понятие за много европейски националисти, някои от които са посетили и Луковмарш.

Именно заради нарасналата популярност на Генерала в Европа бяхме поканени да изнесем лекция за неговия живот и историята на Луковмарш в Германия. Поканата дойде от партия “Десните”, с която Български Национален Съюз си сътрудничи от години и всяка година нейни представители пътуват до София, за да вземат участие в Луковмарш. 

Така на 6 декември в германския град Дортмунд се състоя първата лекция за ген. Луков извън България. Лектор беше водачът на БНС Звездомир Андронов. Пред събралите се членове и симпатизанти на “Десните” той първоначално накратко разказа за историята на България от освобождението от турско робство до Първата световна война. Беше нужно да се направи това кратко встъпление, защото за чужденци, които не познават добре българската история, е много трудно да разберат идеалите и подбудите на поколенията българи от това време и в частност на Христо Луков. След това Андронов представи най-важните моменти в живота на Луков до подлото му убийство и разясни защо неговата личност обединява и вдъхновява младите български националисти днес. 

Във втората част на своето изложение Звездомир Андронов разказа за историята на Луковмарш – от първото му провеждане през 2004 година с 15 участници, до последната година, когато по улиците на София маршируваха около 2000 националисти от цяла България и няколко европейски държави. Той обясни и за пречките, които българските институции и най-вече столичният кмет Йорданка Фандъкова, създават на организаторите на марша. Също така спомена за опитите на някои антибългарски кръгове да очернят името на Генерала и които последните 10 години не спират да бълват лъжи и клевети за организаторите и участниците в Луковмарш.

В края на лекцията присъстващите имаха възможност да зададат своите въпроси на лектора. От това се възползваха няколко германски националистите, а от зададените от тях въпроси си личеше, че личността на генерал Луков живо ги интересува и искат да научат възможно най-много за него. Те изказаха съжалението си, че за този български герой се знае твърде малко извън България и информацията за него на чужди езици е много оскъдна.

Освен за лекцията, посещението на българската делегация бе използвано и за затвърждаването на приятелските отношения между българските и германски националисти, които съществуват вече дълги години. Също така бяха обсъдени бъдещи съвместни дейности и разбира се участието на германските ни приятели в Луковмарш 2020.   

Един коментар

  1. Тодор Тодоров

    Пуснете видео за срещата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *