Какво е за нас Луковмарш (част 3)

Луковмарш се превърна в събитие, към което все по-малко хора могат да останат безразлични. За това все по-често нашите кресливи противници се напъват да обясняват какво бил Луковмарш. Или по-точно, да внушават кухите си идеологеми с менторски тон. В тези си напъни, те не се скъпят нито в обилното изливане на хули, нито в наглите лъжи. Но въпреки тяхната гръмогласност, все повече хора съзират манипулациите им и търсят истината. 

Именно за хората, които тепърва проявяват интерес към марша в чест на ген. Луков, и които непредубедено се опитват да разберат повече за него, решихме да дадем нашето обяснение. Да разкажем, какво е за нас, организаторите на Луковмарш. Решихме да го направим по един по-нестандартен начин. Като изберем няколко ключови думи, които описват най-добре същността на Луковмарш. В няколко статии ще ви представим всяка от тях, придружена с кратко пояснение за смисъла, който влагаме в нея.

9. Борба – Луковмарш е път на борба.

След като веднъж си се пробудил и си се осъзнал, следващата стъпка е да се бориш. Луковмарш се наложи с постоянна и упорита борба. Борба, срещу всички онези, които се опитваха да унищожат националният дух, да заличат споменът или да охулят името на Генерала. Това е борба за опазване на нашата памет, идентичност и достойнство. Човек не може да постигне нищо значимо, ако не се бори за него. Борбата е това, което те изгражда като силна и пълноценна личност. България може да се промени към по-добро, единствено ако се борим постоянно и упорито за това. И от тази гледна точка, Луковмарш е една от стъпките в тази посока.

10. Идеализъм – Луковмарш е идеализъм в действие.

Ако нещо липсва наистина остро на нашето общество през последните десетилетия, то това е искреният идеализъм. Във време на краен егоизъм и нихилизъм, рушащи не само държавността, но и основните връзки, изграждащи всяко общество, идеализмът е противоотровата срещу тези разрушителни процеси. Разрухата може да бъде преодоляна, единствено когато едно общество се ръководи от по-висш идеал и когато отделната личност се бори за общото благополучие. И тук можем да кажем, че Луковмарш е пример за положителния резултат от усилията на хора, водени от идеализъм. Идеализъм, който е заразен и който сплотява все повече млади хора.

11. Вяра – Луковмарш е вяра в нашите сили и в едно по-добро бъдеще, което можем да извоюваме, следвайки примера на националните ни герои.

Идеята, че някой друг ще дойде да реши проблемите ти, без сам да си помръдваш пръста е истинска отрова, която убива нацията ни. Нямаме нужда от по-големи братя, независимо дали са на Изток, на Запад, на Север или на Юг. Ние вярваме, че ако искаме да променим нещата към по-добро, то тази промяна трябва да започне първо от самите нас. Трябва да повярваме в силите си и да се борим упорито. Народът ни е напълно способен да вземе съдбата си в свои ръце и да се бори сам за своя просперитет и по-добро бъдеще. Това е доказано многократно в историята ни. Но за това трябва вяра. Тази вяра ние превръщаме в действие и Луковмарш е прекрасен пример за това.

12. Победа – Луковмарш е триумф на националния дух.

Триумф, над всички онези разрушителни сили, които целенасочено работят срещу народа ни. Победа, която показва, че когато сме единни, винаги можем да наложим волята си, независимо колко трудно или невъзможно изглежда това. Тази победа показва, какъв огромен потенциал имаме като народ, ако сме водени от родолюбие, ако пазим паметта на предците, ако следваме дългът си към тях и бъдните поколения, ако живеем с чест, ако сме достойни, ако сме единни, ако почитаме традициите, ако поддържаме съзнанието си будно, ако се борим упорито, изпълнени с идеализъм и вяра в силите си!

Първите две части може да намерите тук:

Какво е за нас Лукомарш (част 1)
Какво е за нас Лукомарш (част 2)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *