За глухите уши на Йорданка Фандъкова

Наближава Луковмарш 2018 и към нас започнаха да валят въпросите – „Забранен ли е Луковмарш?“, „Разрешен ли е Луковмарш?“, „От къде ще започне шествието?“, „Какъв ще е маршрута на шествието?“ и така нататък. Напълно разбираме хората, които са объркани и им е трудно да разберат какъв е правния статус на мероприятието и ще се проведе ли въобще. Отговорно може да заявим, че това е търсен ефект от Столична община и другите институции, които имат отношение към шествието. А ефекта се постига с целенасочена дезинформация по въпроса, най-често от страна на столичния кмет Йорданка Фандъкова. В свои йезуитски изявления пред медиите, тя създава често впечатлението, че е забранила провеждането на Луковмарш, без това реално да е факт. За да дадем повече яснота във връзка с тазгодишния марш и да осветлим абсолютно неправомерните действия и откровените опити за саботаж на Столична община през последните няколко месеца, публикуваме тази статия.

Още преди една година публикувахме статията „Забрана, не съгласуване, прекратяване – или как всъщност се опитват да спрат Луковмарш“, в която разяснихме значението на някои термини, които Йорданка Фандъкова често използва пред медии и те папагалски предават, без да й зададат критични въпроси. От нея всеки може да прочете какви са законовите предпоставки за провеждането масово мероприятие в България и съответно как евентуално то може да бъде забранено или прекратено. Също така съветваме всеки, които иска по-добре да разбере темата, да прочете „Закона за събранията, митингите и манифестации“. Няма да ви отнеме много време, тъй като е доста кратък и съдържа само 14 члена. Но не е нужно да сте юрист, за да видите още при прочитането му, колко несъстоятелни са изказванията на кмета и как тя се опитва да манипулира общественото мнение.

Но какво е положението тази година? Сигурно повече от вас вече са прочели статията „Забранен ли е Луковмарш? За медийните манипулациите на един министър“, която публикувахме ноември месец миналата година. Тя беше в отговор на изявлението на вътрешния министър Валентин Радев, че кмета на Столична община Йорданка Фандъкова е забранила Луковмарш. Това негово изявление беше публикувано в почти всички електронни медии. То разбира се също целеше да заблуди българската общественост, защото министъра не казваше цялата истина. Затова във въпросната статия обяснихме, че наистина за първа година, откакто се провежда Луковмарш, шествието беше забранено официално от столичния кмет, в 24-часовия срок след писменото му заявяване, както е по закон. Това обаче се оказа добре дошло за нас, защото ни даде възможност да обжалваме забраната в съда. В следствие на което Административния съд – София-град отсъди в наша полза, като отмени решението за забрана на мероприятието. Цялото решение на съда може да прочетете ТУК. Най-важното от него обаче се крие в следното изречение: „По изложените съображения ще следва заповедта на кмета на Столична Община да бъде отменена, като преписката се върне на административния орган с указание да осъществи процедурата по чл. 12, ал.1 от ЗСММ – да предложи промяна на мястото и времето на провеждане на траурното факелно шествие.“ Кратко, точно и ясно съдът постановява на Столична община какво трябва да направи. Между другото това съдебно решение е звучен шамар и по всички врагове на Луковмарш, които години наред настояват за неговата забрана.

Ако си мислите обаче, че Йорданка Фандъкова уважава решенията на съда и смята да ги спазва, много се лъжете. На 21 септември 2017 г., само два дена след съдебното решение, получихме „Съгласувателно писмо“ от Столичния кмет, в който тя „ПРОМЕНЯ (изписването с големи букви не е наша приумица, така е в писмото) заявеното в уведомление вх. № СОА17-СГ01-542/08.09.2017 г. от Български Национален Съюз – Еделвайс мероприятие и определя да се проведе като церемония по полагане на венци от 17 до 21 часа на 17.02.2018 г. на ул. „Тракия“ 1 (Където се намира къщата на ген. Луков, пред която е бил застрелян)“. Тоест Фандъкова, вместо да „да предложи промяна на мястото и времето на провеждане на траурното факелно шествие“, както е записано в решението АССГ, налага ултимативно промяна на мероприятието от факелно шествие, което по своята същност е манифестация, както е определението в ЗСММ, в едно стационарно мероприятие. Явно на госпожа Фандъкова не и е известно, че шествие не може да се провежда на едно място, още по-малко факелно такова. В отговор на това нагло неспазване на постановлението на съда, ние изпратихме на 25.09.2017 г. писмо до нея, в което ясно заявихме, че въпросното „Съгласувателно писмо“ представлява неизпълнение на съдебно решение и я уведомихме, че ако не ни бъде предложен друг маршрут за провеждане на факелното шествие, ще бъдем принудени да проведем Луковмарш по предварително заявения от нас маршрут. Цялото писмо може да прочетете ТУК. Оказа се, че и това наше писмо беше глас в пустиня и никой не благоволи да ни изпрати някакъв отговор, бил той и отрицателен.

Ние обаче явно сме големи наивници изхождайки, че в тази държава има някакви минимални останки от законност и работещи институции и затова изпратихме ново писмо до столичния кмет миналата седмица. В писмото си от 23.01.2018 (може да прочете целия му текст ТУК) ние призовахме отново Йорданка Фандъкова да изпълни решението на АССГ и да предложи алтернативен маршрут за провеждането факелното шествие в памет на ген. Христо Луков. Излишно е да казваме, че до ден днешен нямаме какъвто и да отговор и на това писмо.

Дадохме всички тези пояснения и предадохме цялата хронология на събитията от последните няколко месеца, само за да онагледим престъпния начин, по който Столична община в лицето на кмета Йорданка Фандъкова се опитва да саботира Луковмарш. Наглото незачитане на българското законодателство и на решенията на българския съд само още веднъж доказват, че управляващите ни безродници предпочитат да изпълняват волята и прищевките на вътрешните и външни антибългарски сили, отколкото волята на българския народ. Това поведение на колониалната администрация, която управлява в момента тази територия (защото за българска държава трудно може да говорим), нас по никакъв начин не ни изненадва. През всички тези години, откакто организираме Луковмарш, сме ставали свидетели на него. То единствено отново и отново ни убеждава в правотата на нашите действия и идеи и ни мотивира на продължаваме борбата.

В отговор на нежеланието за изпълнение на съдебно решение и бездействието на Столична община и Йорданка Фандъкова, заявяваме най-отговорно, че ще проведем факелното шествие в памет на ген. Луков по предварително заявения от нас маршрут. Началната точка на който е площада до църквата „Света Неделя“ в София. За всички евентуални проблеми и усложнения при провеждането му, ОТГОВОРНОСТ ЩЕ НОСИ ЛИЧНО ГОСПОЖА ФАНДЪКОВА!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *