„Шалом”, хайде по-сериозно, моля ви!

Февруари дойде, а с него наближава и традиционното възпоменателно шествие за генерал Христо Луков. Име, което вече много рядко се нуждае от представяне или поясняване. Главна заслуга затова има горепосочената проява и съпътстващите я информационни кампании, които Български Национален Съюз провежда всяка година. За жалост, както през последните 2-3 години, така и тази година по традиция дойде и клеветническата кампания срещу шествието, също по традиция открита от организацията на евреите в България – „Шалом”. Въпреки че всяка година тази декларация се състои предимно от едни и същи клишета, като в най-добрия случай бива разместен реда на абзаците в писмото до медиите, то няма как те да не получат отговор. Без да поместваме цялото писмо, него спокойно може да намерите във всяка една медия, ето отговор на някои от най-безумните твърдения в него:

Провеждането на такава демонстрация на неонацистки и ксенофобски идеи, с униформи, нацистки символи и запалени факли не само ще провокира прояви на омраза, етническо, религиозно и расово противопоставяне, но и създава негативен образ на България, като държава, допускаща проява, която пропагандира делото на човек, изповядвал нацистка идеология и активно е прилагал изпълнението на антиеврейските закони в страната ни по време на Втората световна война. 

Пасаж от класическия пасквил на „Шалом”, в който единственото вярно нещо е правописа. Защото:

Неонацистки и ксенофобски идеи никога не са били афиширани на „Луковмарш”. Напротив! Организаторите на проявата следят строго, по-строго от полицията и всичките си критици, подобни неща никога да не намерят почва на шествието в памет на генерал Луков.

Нещо повече. Задаваме следните въпроси.

Колко ксенофобска може да е една проява, на която присъстват заедно, рамо до рамо, българи, германци, румънци, унгарци, хървати, французи, англичани, шведи, испанци, италианци, швейцарци и дори палестинци?

Така ли се провокират прояви на етническо противопоставяне, според „Шалом”?

Как се провокират прояви на религиозно противопоставяне с проява, в която участват българи православни християни, българи евангелисти, българи католици, българи мюсюлмани, палестинци мюсолмани, германски протестанти, хърватски и италиански католици и атеисти?

Нека „Шалом” не преписват на нас практики, които техните събратя в Израел практикуват вече над 65 години по отношение на другите народи там. Ние никога не сме делили хората на добри и лоши според религията им. Напротив. За нас това няма значение. Единственото, което ни интересува е достойното почитане на ген. Луков.

На последно, но не по важност място, бихме желали да обърнем внимание на самото заглавие на декларацията на „Шалом”:

Провеждането на събитието под мотото „Традицията продължава“ е предизвикателство и провокация”

Мотото на тазгодишния Луковмарш е „Напред и нагоре”. „Традицията продължава” и тълкуването на тези две думи са свободно съчинение на „Шалом”, което няма нищо общо с истината. Съветът ни към тази организация е да не се опитва чрез толкова елементарни лъжи да създава противопоставяне в българското общество. Също така ги съветваме да преустановят клеветническата си кампания срещу възпоменанието ни за националния герой генерал Христо Луков. Не заради нас самите. Не и заради генерал Луков. Мир на праха му. Най-малкото с подобно нагло поведение и с такива опашати лъжи „Шалом” не правят услуга на самите себе си, защото дават повод да се създават и подсилват стереотипни образи за евреите, срещу които самите те уж се борят. Не се опитвайте да противопоставяте обикновените евреи на обикновените българи и обратно! Всеки народ има право да почита героите си. Ние не даваме предписания на „Шалом”, нито на държавата Израел, как и кога да чества героите си. Хайде тогава, господа от „Шалом”, моля ви, дръжте се по-сериозно, по-отговорно и по-признателно към страната, която и на вас ви се явява родна. Лошо от България вие не сте видели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *