Ремонтирахме гроба на генерал Луков

Генерал Христо Луков е погребан в скромен гроб в Централните софийски гробища. В същия гроб лежат тлените останки и на негова съпруга Невена, както и дъщеря му Пенка, станала пряк свидетел на подлото му убийство.

През последните години сме правили скромни усилия да го поддържаме поне в сравнително нормален вид, който подобава на такъв национален герой. Няколко пъти го чистихме, плевихме, подменяхме изпочупени облицовъчни плочки. Всеки, който е бил на гроба обаче, е виждал в какво лошо състояние се намира надгробната плоча. Преди няколко години безродни мижитурки я счупиха с чук през нощта. Явно и мъртъв, Генерала е заплаха за тях. След това плочата беше отново залепена, но следите от счупването си личаха много и надписите върху нея трудно се четяха.

Затова, точно 75 години след смъртта на ген. Христо Луков, решихме да ремонтираме основно гроба му, за да придобие наистина достоен вид на място, където може да се отдаде почит към неговия живот и дело. За доста кратко успяхме да организираме цялата процедура. Получихме разбира се и нужното разрешение от роднините на Генерала и бързо започнахме работа. Първо беше излят нов бетон по рамката на гроба, тъй като с времето стария беше хлътнал от едната страна и гроба се беше наклонил с времето. След това се направи нова обшивка с мраморни плочи, а накрая се постави и новата надгробна плоча, която е значително по-голяма от старата и е вградена в малка арка. Най-накрая засипахме леглото на гроба с нова мозайка. Всичко това се направи изключително бързо, за което трябва да благодарим на Димитър Антов, който е голям български патриот и който работеше и в изключително неблагоприятно метеорологични условия, за да бъде свършена работата преди годишнината. Този ремонт стана факт и благодарение на всички, които ни подпомогнаха с финансови дарения или закупуването на материали по време кампанията за Луковмарш 2018, за което искрено им благодарим!

Ще продължим да пазим паметта за ген. Христо Луков чиста и неопетнена, било то като поддържаме гроба му, организираме факелно шествие в негова памет или с информационни кампании, които напомнят на нашите сънародници за геройския му живот. Мъртъв е само този, който е забравен!

 

3 коментара

 1. ВАЛЕНТИН ДИМИТРОВ

  едниИСТИНСКИ БЪЛГАРИ !!!

 2. ВАЛЕНТИН ДИМИТРОВ

  ЕДИН ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН

 3. За патриотите, които искат да знаят координатите на мястото, от което батареята на майор Луков обстрелва настъпващите към Кюстендил сръбски части.
  Царев връх и Калин камък се намират на територията на република Македония на около 5 километра югозападно от граничен пункт Гюешево.
  Ето и точните координати на Царев връх и Калин камък:

  42.126773º сш, 22.451777º ид
  Царев връх (Софийска норма)
  Царев Врв (Скопска норма), на турски Султан тепе
  Община Крива паланка,
  Република Македония

  42.1533633º сш, 22.4157807º ид
  Калин камик (местно наречие),
  Калин камък (Софийска норма),
  Калин Камен (Скопска норма),
  Община Крива паланка,
  Република Македония

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *