Представяне книга

Представяне на книгата „Генералът говори“

Само няколко дни след откриването на кампанията за Луковмарш представихме първата книга свързана с личността на генерал Христо Луков – „Генералът говори“. Това е първият по рода си труд, който някога е правен за генерала. Съставена е от речи и статии, произнесени и писани от самия Христо Луков. Именно това е начинът, безпристрастно да се научи за идеите и разбиранията на един човек – неговите думи са най-ценния извор. Наред с нея представихме и нашия нов проект, а именно стартиращото издателство на БНС, „Перо и меч“. Както знаете, част от нашите усилия са насочени към културно-просветната дейност и особено към младите българи, които в наши дни лесно получават информация за всякакви полезни и вредни събития, личности и процеси, но за  съжаление трудно могат да намерят обективна историческа литература. Точно затова решихме нашият проект да започне и с „Генералът говори“, книга за която ще разберете повече в този материал.

За представянето избрахме неделната вечер и за наша радост интереса беше голям. Решихме да разчупим малко обстановката, за да излезем от типа на обикновената лекция и за това мероприятието премина в задаване на въпроси от водещия към Звездомир Андронов, който е отговорен за съставянето на книгата. В началото Пламен Димитров обясни накратко идеята на издателството, както и причините за неговото създаване, а след него започна и основната част. Въпросите бяха разнообразни и целяха да хвърлят малко повече светлина върху процеса по съставяне на книгата, както и някои интересни щрихи от съдържанието й.

Един от въпросите, който събуди голям интерес в хората, бе дали с годините сме открили повечето информация свързана с ген. Христо Луков. Звездомир Андронов обясни, че всъщност сме в самото начало на този процес, а много от изворите образно казано са „недокоснати“. Въпреки усилията на комунистическия режим да заличи паметта за ген. Луков се оказва, че времето, както и доблестни хора са запазили ценна информация, част, от която е събрана в новата книга.  В разговора, който продължи около час, водачът на БНС изнесе много интересна подробности, като например това, че в изданието можем да намерим информация не само за ген. Луков, но и за различни процеси и настроения, както от предвоенния период в България, така и от времето на ВСВ. Също така обясни по-подробно и колко труден и бавен е целият процес, започващ от търсенето на извори, издирване и преглеждане на хиляди вестници, книги, списания и други материали. Следва нелеката част по хронологична подредба на документите, както и набиране на текстовете, които са написани със стария правопис, а това е само една част от процеса.

В разговора стана ясно, че книгата е много ценна поради ред причини. На първо място тя дава достъп до обективна информация за личността на ген. Христо Луков, така че да се избегнат спекулациите с неговото име. „Генералът говори“ е стъпка към изчистване на името му от обидите и хулите на либералната хунта. Също така в нея се съдържат документи, които ако не бяха открити и публикувани сега, щяха да изчезнат безвъзвратно, защото за да бъдат запазени от ръцете на комунистите са крити по мазета и тавани, и част от тях са в много лошо състояние. За щастие, сега те ще бъдат предадени на следващите поколения.

В края на представянето, възможност да зададат своите въпроси имаха и всички присъстващи, което породи интересна дискусия. А Звездомир Андронов разкри и някои интересни подробности, на които се е натъкнал, докато работи по книгата. Безспорно прочитането на това издание ще бъде полезно, както за запознатите с личността на ген. Христо Луков, така и за хората, които слабо го познават или дори изобщо не знаят нищо за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *