Откриване на кампанията за Луковмарш 2018

Стана традиция да откриваме кампанията за Луковмарш на 6 януари, ден неразривно свързан с българския национализъм. Освен че на този ден е роден ген. Христо Луков, на същата дата през 1848 г. се ражда великия български революционер и поет Христо Ботев. А на 6 януари 2000 г. от този свят си отива най-дългогодишния политически затворник в България и легионерски деец, Илия Минев.

На 6 януари 2018 г. за 15 поредна година ще започнем работа по организирането на възпоменателното факелно шествие в памет на ген. Христо Луков, познато вече като Луковмарш. Да, неусетно изминаха годините, в които шествието се превърна в най-масовата и известна националистическа проява в България, а вече смело може да кажем и едно от най-популярните националистически мероприятия в Европа.

През 2018 година освен 15-годишния юбилей на проявата, ще отбележим и 75 години от подлото убийство на ген. Луков. Тези две кръгли годишнини ни задължават още повече Луковмарш 2018 да се превърне в триумф да националната воля и демонстрация на силата и сплотеността на националното движение в България. В тази връзка сме подготвили редици инициативи и акции по време на кампанията преди марша, в които се надяваме да вземат участие максимален брой български националисти.

Именно откриването на кампанията на 6 януари ще бъде първата такава проява. На тази дата от 17 часа ще се съберем в София в една предварително наета зала. Там първо ще представим книгата “Съюзът на българските национални легиони и неговата борба – Един легионер разказва”, на вече 93-годишния легионер Иван Григоров. Това е проект, по който работим вече повече от година и се радваме, че ще види бял свят точно за откриването на кампанията. Смело може да кажем, че тази книга е уникална и няма аналог. Тя е единствената книга, написана от легионерски деец след 1944 г., изцяло посветена на СБНЛ.  В нея ще може да прочете най-важните исторически моменти и събития, маркирали развитието на тази организация. Също така е отделено внимание на основните характеристики на Легиона – идеология, структура, символи, униформи и т. н. Присъстват биографични данни за едни от най-емблематичните и известни дейци на СБНЛ. И всичко това е допълнено с богато приложение от автентични документи и снимки, някои от които за първи път виждат бял свят. Разбира се в книгата е отделено и място на ген. Луков, като един от водачите на СБНЛ. Може само да се възхищаваме на Иван Григоров, който въпреки преклонната си възраст, е намерил сили да напише този безценен исторически труд и до ден днешен не е мръднал и на йота от националистическите си убеждения, в които е възпитан още като млад легионер. За наше голямо съжаление автора няма да може сам да представи книгата, въпреки че имаше голямо желание, въпреки 93-те си години да пътува от Бургас до София и да сред нас на това мероприятие. Неприятен инцидент, при който беше счупен крака му преди няколко дни, ще го възпре от това намерение. Използваме случая да му пожелаем бързо оздравяване.

Издаването на книгата “Съюзът на българските национални легиони и неговата борба – Един легионер разказва” е в синхрон с акцента, който ще поставим на кампанията на Луковмарш 2018. А именно Съюзът на българските национални легиони. Тази година освен за ген. Луков, ще говорим много и за СБНЛ, като най-силната и многочислена националистическа организация преди 1944 г. и като наш идеен предвестник. Подготвили сме много интересна информация по тема, която ще публикуваме в седмиците преди марша.

След представянето на книгата, ще говорим за всичко свързано с Луковмарш 2018. Ще дадем повече яснота около правния статус на шествието в момента и ще направим разяснение в тази връзка, тъй като в медиите през последните седмици се появиха доста материали, които заблуждават и манипулират относно тази тема. Ще разкажем какво се предвидили като инициативи и акции и ще обясним как всеки ще може да се включи в тях. Ще представим вече готови рекламни материали и ще обявим такива, които тепърва ще се изготвят. Подготвили сме и някои изненади за присъстващите.

Точния адрес на залата ще оповестим в последния момент, тъй като имаме неприятен опит от минали години, когато зали са ни били отказвани в последния момент, заради оказван натиск върху собствениците от служби, които уж според наименованието си, би трябвало да пазят “националната сигурност”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *