Как открихме кампанията за Луковмарш 2022

Шести януари. Дата, която се превърна в традиция за всички свързани с Луковмарш. На този ден са родени Христо Ботев, ген. Никола Жеков и ген. Христо Луков, а на същата дата ни напуска едно емблематично име за българския национализъм – Илия Минев. Дългът към тяхната саможертва и величие продължава да вдъхновява националистите, правещи всичко възможно пламъкът на борбата да бъде предаден благополучно на идните поколения.

На мероприятието присъстваха националисти от най-различни възрасти: млади юноши (тепърва изграждащи своя характер в националното дело),  дългогодишни национални активисти (поддържащи пламъка жив и примерът ясен) и духовно-укрепени възрастни дейци, наблюдаващи с усмивка на лице своя труд, продължен и затвърден от своите наследнци в родолюбивото дело. 

Церемонията бе открита пред паметника на Христо Ботев в Борисовата градина от Борис-Михаил попТодоров, който сподели възхищението си от подвизите на националните ни стожери.

Той подчерта великата саможертва на нашите предци, 200 четника изправящи се срещу милионната, мултикултурна империя на султана. Съзнаването на сигурната  смърт и жертвата в името на народа е подвигът, който е пример за подражание днес. Чрез кръвта на Възрожденците се изписаха страниците от новата история на нашата България. 

Луков бе представен като олицетворение на римската сентенция qui desiderat pacem, praeparet bellum. Бяха споменати бранителите на българската чест – легионерите. 

Преклонение и възхищение бяха произнесени по адрес на ген.Никола Жеков – победил по всички фронтове армиите на Сърбия, Румъния, Русия, Великобритания, Франция, Италия, Гърция… 

Засвидетелствана бе любовта към примера за всеки националист – Илия Минев и неговата извървяна безропотно Голгота, към отдадения дълг на Отечеството.

Накрая попТодоров проговори от името на присъстващите младежи, готови да вземат дейно участие в народното дело. Той сподели своите преживявания от изминалата година в БНС и увери присъстващите в това, че младежта е готова да поеме по пътя на техните по-големи братя, дори да се стигне до тежка борба срещу силите, изправящи се на пътя на национализма. 

Водачът на софийската организация Пламен Димитров допълни речта на младия националист. Той подчерта отговорността и необходимостта от това да запазим паметта жива. Бе споделена идеята на мероприятието – връзката между различните генерации български националисти. Поколението на Жеков и Луков, вдъхновено от възрожденския дух на Ботевото поколение, предало борбата за свобода и народно творчество на поколението на Минев. Последното успяло, с цената на големи жертви и страдания, да съхрани паметта на миналото и да го предаде на новата генерация родолюбци, започнала от нулата.

Димитров разкри малко известен факт относно генерал Никола Жеков и връзката му с младото легионерско движение. Факт, който днес е забулен от времето – Жеков е човекът защитник и доайен на СБНЛ, подпомогнал софийските легиони да се нанесат в първия си щаб. Луков на свой ред обиква младите българи, решени да променят България към по-добро. Той е техен наставник в борбата, той предава миналото на съвремието, което трябва на свой ред да го посвети на бъдещето. Илия Минев е човекът, който се заема с тази тежка отговорност и макар комунистическата диктатура и издевателствата над него, успява да разпали пламъкът на родолюбието.

След речите бяха поднесени цветя пред монумента на Христо Ботев. Поклонението продължи с церемония на паметника на Илия Минев, намиращ се в градинката “Баня Лозенец”, между булевардите “Евлоги Георгиев” и “Черни връх”.

Тук говори Тодор Щраков, който наблегна на подвига на Минев, успял да съхрани любовта към народа чиста, макар всички опити на комунистическата власт да пречупят духа му в затворите. Отбеляза се пагубната чистка, която са се погрижили да сторят управляващите комунисти. Стотици хиляди българи, обичащи своята Родина, убити, забранени, изчезнали, обвинени в престъпления, които не са извършили. Днес бихме ли могли да живеем както тогавашните националисти? Захвърлени полу-живи в някоя яма, в някоя килия или поробени, неспособни да извървим няколко крачки по улицата без да ни следят? 

Щраков обърна внимание и на факта, че днешното поколение националисти черпи вдъхновение от подвизите на тези стотици хиляди български герои, изстрадали във времето. Ясно увери той, че колкото зависи от младите националисти ще бъде сторено в името на предците и в името на бъдещето, на новите поколения.

Последен говори Цветелин Пенков. След като предишните активисти бяха разяснили личностите, на които е посветено мероприятието, бе време да се проговори от сърце за положението, в което се намира БНС и неговите дейци днес в съвремието. 

Властта поставя националистите на едно стъпало с престъпници, убийци и терористи. Полиция следи изкъсо всяка крачка на българите, като че ли ще сторят нещо нелегално. А единствено чисти помисли и любов към народа са изпълнили сърцата на родолюбците. 

Но управляващите винаги са се страхували пред човек, който е изпълнен с ясна идея, с ясни цели и е готов да страда, да умре и да се прероди в името на своята идеология и любов.

Такъв човек е бил и Илия Минев. Влязъл в килия като младеж, излязъл като старец. Но непоклатим, непобедим, издържал мъченията на убийствената система. 

Под светлината на горящите факли бяха поставени цветя и бе запазена минута мълчание. 

Мероприятието бе закрито от Пламен Димитров, който благодари на присъстващите и ги покани на лекция в централния щаб на организацията на тема “Ген.Христо Луков – живот и дело”.

Заяви се, че лекцията ще бъде интересна не само за по-младите националисти, които все още не са така добре запознати с личността на Генерала, но и за всички онези, които преди години са я посещавали. Много нови, интересни факти и случки от живота на ген. Луков, открити в архивите наскоро ще хвърлят още по-ярка светлина върху величието на този български герой и ще разкрият в още по-голяма дълбочина неговата пълна отдаденост на българския народ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *