Отворено писмо

Отворено писмо до всички кандидати за кмет на София: Как бихте процедирали с Луковмарш?

Идентично копие на това писмо сме изпратили до всички кандидати за кмет на Столична община (без Йорданка Фандъкова) и ще публикуваме техните отговори, които получим до 23 октомври.

ОТВОРЕНО ПИСМО
до
Всички кандидати за кмет на Столична община

Уважаеми/а г-н/г-жо,

В този месец погледите на всички софиянци са насочени към Вас и Вашите конкуренти за кметския стол на българската столица. Намирайки се в предизборна кампания, Вие със сигурност сте принуден ежедневно да отговаряте на въпроси на Ваши потенциални избиратели, свързани с евентуални Ваши действия, ако бъдете избран/а за градоначалник. Затова ние от Български Национален Съюз решихме да отправим един въпрос към Вас, като сме сигурни, че да чуем от Вас неговия отговор, ще бъде интересно не само за нас, но и за голяма част от софиянци. Така всеки избирател ще може да направи по-информиран избор, когато отиде до урните, и ще се намали възможността да остане неприятно изненадан от своя избраник в бъдеще, ако той предприеме действия, които самият избирател не одобрява.

Вече 17 години, в средата на февруари, ние организираме факелно шествие по софийските улици в памет на ген. Христо Луков – герой от Първата световна война, министър на войната в периода 1935-1938 г. и водач на Съюза на българските национални легиони до 1943 г., когато е убит от комунистически терористи пред дома си на 13 февруари. Това мероприятие доби известност под името “Луковмарш”.

В първите години, в които провеждахме този марш, той оставаше почти незабелязан от широката общественост и за него разбираха, освен участниците в събитието, само случайни минувачи, станали свидетели на неговото преминаване по софийските улици. През последните 7-8 години обаче се надигна една доста гръмогласна съпротива (засега само вербална) срещу организираното от нас мероприятие. Неправителствени организации, някои партии, чуждестранни посолства и отделни личности “осъждат” провеждането на “Луковмарш” и настояват за забраната му.

И ако в началото тези призиви оставаха само думи, то в последните няколко години този натиск явно постига донякъде желания ефект и настоящият кмет на Столична община, Йорданка Фандъкова, прекъсва провеждането на шествието или директно го забранява предварително. Това е нейно право според чл. 12, ал. 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите. Основанията, с които г-жа Фандъкова обосновава своите забрани, обаче са тотално неоснователни и не покриват минималните изисквания на закона, за да се предприеме такова действие. Твърденията, че по време на “Луковмарш” може да се стигне до нарушаване на обществения ред, са смехотворни, след като за толкова много години провеждане на мероприятието, такова нещо не се е случило нито веднъж. И това не е само наше твърдение, а констатация на СДВР. Съответно и всеки път, когато обжалваме пред съда забраната на столичния кмет, се потвърждава, че правото е на наша страна, като съответната заповед е отменяна и ние можем да проведем нашето шествие.

Пределно ясно е, че реалните мотиви на Йорданка Фандъкова не са свързани с опазване на обществения ред или сигурността на софиянци, а са политически и са свързани с натиска, който оказват върху нея гореспоменатите противници на “Луковмарш”. Но един кмет трябва винаги да съобразява действията си със законите и Конституцията на Р. България, а не с прищевките и желанията на една група от обществото, колкото и влиятелна да е тя. А вече няколкото решения на българския съд по казуса “Луковмарш” ясно показват, че имаме право свободно да изразяваме нашето мнение по избрания от нас начин.

И точно заради големия медиен шум около провеждането на “Луковмарш” и проблемите, свързани с това, през последните години голяма част от софиянци, а и не само те, имат отношение към това мероприятие – било то положително или отрицателно. Затова нашият въпрос към Вас е следният:

Как бихте процедирали Вие спрямо Луковмарш, ако бъдете избран/а за кмет на София?

Държим да уточним, че нашият въпрос е свързан с изпълнението на закона и вменените Ви от него задължения и права като градоначалник и в този смисъл очакваме Вашия отговор. Той не е свързан с Вашето мнение относно ген. Христо Луков, нас като организатори или политическите идеи, които изповядват участниците в марша. Разбира се, ако желаете да споделите Вашето мнение по тези въпроси, то ние, а сигурни сме и всички Ваши потенциални избиратели, ще се радват да го чуят. Но основният въпрос, на който ние искаме да получим отговор, е – как ще действате Вие като кмет през месец февруари следващата година, когато предстои поредният “Луковмарш”, а и в годините след това.

Длъжни сме да ви информираме, че настоящото писмо ще бъде изпратено на всички кандидати за кмет на София (с изключение на г-жа Йорданка Фандъкова, която достатъчно красноречиво е показала своята позиция) и съответно ще публикуваме всички отговори, които получим, независимо какви са, на нашата интернет страница. Уверени сме, че с това ще допринесем за по-информирания избор на всички софиянци. Надяваме се да не ги оставите в неведение по този въпрос и да ни изпратите най-късно до 23 октомври Вашия отговор.

Ако не сте достатъчно добре запознат/а с този казус, оставаме на разположение при всякакви уточняващи въпроси от Ваша страна и сме готови да Ви предоставим всякаква информация, която би могла да Ви помогне за изграждането на позицията и предоставянето на отговор.

С уважение,

Звездомир Андронов,
Председател на Български Национален Съюз


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *