Кампания

Започна кампанията за Луковмарш 2020

В понеделник официално бе открита кампанията за Луковмарш 2020 г. Датата 6 януари се наложи като традиционна за това, не само защото се счита, че тогава е роден ген. Христо Луков. Символично в този ден е преплетена съдбата на три поколения националисти, защото тогава е роден и поетът революционер Христо Ботев и на този ден ни напуска големият родолюбец и борец срещу комунистическия режим Илия Минев. Съдбовността на тази дата сякаш още по-ярко се подчертава от факта, че тогава Православната църква чества Богоявление и Кръщение Господне – един от най-важните празници, вплетен в традициите на народа ни. Обичаите в този ден са свързани и с проява на мъжество и издръжливост – качества особено силно проявени и в тези трима велики българи.

Но връзката между тримата не е просто символична, а е една естествена приемственост и развитие на националната идея, която те носят и пазят. Именно за това в този ден почитаме и тримата, като поклонението ни започва от паметника на Христо Ботев в Борисовата градина. Срещата там бе в 18:00 часа. Церемонията започна със слово на Цветелин Пенков от софийската организация на БНС. То бе посветено именно на дълбоката връзката между тримата герои и по специално на Ботев, който поставя солидната основа, над която надграждат легионерите своите идеи за социалната правда в националната общност. Ботев е и силно вдъхновение не само за ген. Христо Луков, но и за Илия Минев. След поднасянето на цветя, участниците се отправиха към паметника на Илия Минев.

Там пред събралите се говори водача на софийската организация на БНС – Пламен Димитров. Той припомни речта на ген. Христо Луков, държана пред студентите от СУ, в която той дава Ботев като един от най-ярките примери за двете най-важни начала у българският дух, издигали народа ни до висоти – творческото и борческото. Именно в олицетворение на тези добродетели се превръща и Илия Минев, в една друга епоха. Годините на комунистически репресии и издевателства, не само не пречупват духа му, но дори в такива тежки условия, той намира начини да се бори срещу системата. Изтикан извън политическия живот от демократите, Минев остава докрай верен на националната идея и въпреки преклонната си възраст намира начини да развива дейност. Истински пример за новите поколения националисти. С поднасяне на цветя пред озареният от светлината на факли паметник и минута мълчание, церемонията завърши.

Втората част на откриването продължи в централният щаб на Български Национален Съюз. След 20:00 часа, там бе представен за пръв път записът на “Дванадесетият час” – марш създаден от легионери след смъртта на Генерала, в негова памет. Музиката на марша е била написана от известния композитор Манол Манолов. Самият нотен лист бе случайно открит от наш съратник, запален по историята, в един антикварен магазин. Оценил голямата му стойност, той се свърза с нас, за да възстановим това произведение потънало в забрава, както някога бе потънал и самият спомен за ген. Луков. За усилията, трудностите и всичко интересно, през двете години, които изминаха докато бъде реализиран професионалният запис на марша, разказа Цветелин Пенков – нашият съратник, нагърбил се с тази задача. Резултатът е впечатляващ, не само като музикална стойност. Произведението има и много висока културна и историческа стойност – не само бе възстановен един изгубен марш за голям български герой, но това е и единственият известен запис на легионерски марш.

В края на официалната част говори Звездомир Андронов, водачът на БНС. Той разкри изключително интересни подробности около друг един проект, свързан с ген. Луков, над който се работи – а именно написването на книга за живота и делото на героя. Андронов сподели за работата му по проучване на архивите, и големият обем информация и материали, които са открити и събрани до момента. Сподели и много неизвестни досега истории, разкази и факти, свързани с ген Луков, които в още по-голяма пълнота разкриват величието на неговата личност. От хладнокръвието му, при спасяването на четири батареи от комисиите на Антантата, през благотворителната дейност, която развива в подкрепа на сираци, до публичните лекции по история, които изнася в различни градове на страната. Това бяха само част от новите неща, които присъстващите на събитието научиха. Още много за дейността му като общественик и интересни подробности за негови роднини бяха споменати. Въпреки усилията на враговете на народа ни, истината постепенно излиза наяве. За това следете кампанията за Луковмарш и се информирайте редовно. Интересното предстои!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *