Луковмарш 2009 – Неговият завет е наш дълг

+++ Подготовката +++ 
Подготовката за възпоменанието за генерал Христо Луков през 2009-та година започна близо три месеца по-рано с пускането на изцяло обновената страница в интернет. В рамките на времето до самото шествие на нея бяха публикувани десетки интересни статии и репортажи. Проведени бяха серия от акции със спрей и шаблони с лика на генерал Луков, чрез които образа му беше популяризиран сред подрастващите. Със същата цел бяха организирани и три публични лекции за живота и делото на героя, съответно в София, Пловдив и Пазарджик. Разлепени бяха хиляди лепенки с негов цитат и образа му, които да рекламират предстоящата проява и да напомнят на Българите за един от многото техни забравени герои.

+++ Подлост в навечерието на проявата +++
Рано сутринта на 7-ми февруари получихме обаждане от внучката на генерал Луков, която ни извести, че неизвестни подлеци са заляли къщата и паметната плоча с червена боя. Без да губим време ние се захванахме с почистването им, част от къщата беше наново боядисана и още следобеда всичко отново беше чисто, като от червената боя нямаше и следа. Повече за това „геройско” дело не е нужно да се пише. Всеки, който ни познава, знае, че ние сме хора на действието, а не на приказките. Хора, които винаги са следвали завета на Левски: „На всеки му според заслугите”. Точно според заслугите си ще бъдат овъзмездени и тези, които дръзнаха да цапат плочата и къщата на ген. Христо Луков.

+++ Възпоменателното шествие +++ 
За първа година проявата ни стартира в 16 часа от кръстовището на бул. „Витоша” и бул. „Патриарх Евтимий”. Над 500 националисти от страната и чужбина, граждани от цяла България и съвременници на генерала се подредиха в една колона, която погледната от разстояние приличаше на море от български знамена. Необичайно топлият февруарски ден беше предпоставка за това по централните улици на столицата да има хиляди любопитни минувачи, които с интерес наблюдаваха шествието, а мнозина от тях ръкопляскаха изразявайки по този начин възхищението си от дисциплинираните редици. След около половин час шествието направи първата си спирка пред паметника на Незнайния войн. Там речи държаха представители на делегациите от чужбина, които дойдоха да засвидетелстват възхищението си от личността на генерал Луков. Първи бяха румънските националисти от „Нова дрепта”, следвани от председателят на организацията на палестинците у нас. Последен от чуждестранните гости думата взе и представител на националната съпротива от Дортмунд, Германия. Всички те изтъкнаха, че макар и чужденци, те изпитват уважение към Българския герой, защото родолюбието и готовността да се жертваш за родината си са нещо, което присъства във всеки един народ и точно това е нещото, което обединява всички националисти по света. След това думата бе дадена на Иван Рухчев, който разказа на събралите се редица исторически факти. Церемонията бе закрита с реч на лидера на БНС/ГВАРДИЯ – Боян Расате и почетен марш на Националната гвардия. Минути по-късно стотици факли бяха запалени и траурното шествие продължи към къщата на генерал Луков, където той подло е застрелян в гръб от предателска ръка. Заключителна реч държа Борис Накев, след което бяха положени венци, а всички заедно изпяха химна. В този момент небето над София беше озарено от фойерверки, с което и приключи тазгодишното възпоменателно шествие.

+++ Заключение +++

За поредна година националистите от БНС/ГВАРДИЯ успешно проведоха най-голямата и значима проява в календара на националната съпротива у нас. Шествието се отличаваше със своята дисциплина и организираност, както и високия брой на чуждестранни гости. За първи път след шествието проведохме и концерт, в който участваха две чужди и една българска група. Спокойно може да кажем, че това беше най-голямото събитие от този характер до този момент в България. Естествено това може само да ни радва, но ние се надяваме с всяка следваща година проявата ни да се разраства и да става все по-добре организирана. Благодарим на всички гости от страната и чужбина, които присъстваха. Надяваме се догодина да се видим отново и за пореден път да почетем паметта на безсмъртния ген. Христо Луков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *