Луковмарш 2008 – Героите не умират

На 13 февруари се навършват 65 г. от смъртта на Христо Луков – генерал от артилерията, Министър на войната и водач на Съюза на Българските Национални Легиони. На възпоменателното шествие организирано в негова памет взеха участие Български националисти и представители на различни патриотични организации от България и чужбина. За пета поредна година БНС е организатор на възпоменанието за ген. Луков – герой от I-вата световна война и патрон на Съюза.

Възпоменанието започна в 18:00 часа на 9 февруари, от площада пред църквата „Св. Неделя”, където се събраха участниците в шествието. Точно в 18:15 ч. шествието водено от военния оркестър на IX-та бронетанкова бригада, потегли по ул. „Алабин”, пл. „Славейков”, ул. „Г. С. Раковски”.

След кратко престрояване на Паметника на незнайния войн започна официалната церемония по отбелязването на 120 г. от рождението и 65 г. от смъртта на ген. Христо Луков. Веднага след речите на Боян Расате, Никола Рухчев (ВНВУ), Мануел Андрино (председател на FE/La Falange) и Йон Геблеску (председател на Noua Dreapta–Букурещ), ръководителя на СО-София, Николай Ковачев, започна вечерната проверка. В края на церемонията Боян Расате и Звездомир Андронов – водач на БНС-София, приеха тържествения марш на I-во отделение на Националната гвардия.

Водено от правнучката на ген. Христо Луков – Линда, шествието продължи към дома им, където беше поднесен венец и цветя.

Благодарим на всички, които взеха участие в тазгодишното възпоменание, на Министерство на отбраната (за осигурения оркестър), на нашите гости от чужбина (за уважението), на Охранителна полиция (за доброто отношение) и на служителите от „Пожарна безопасност”. Не изказваме благодарност на служба КОС към Столична дирекция „Полиция” за това, че възпрепятстваха провеждането на предвидената заря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *