Луковмарш 2006 – Ген. Луков, патрон на БНС

На 11 февруари БНС отбеляза за пореден път годишнина от убийството на ген. Луков с траурно факелно шествие, осветило улиците на столицата. И тази година събитието се превърна в масова проява, в която взеха участие над 400 души. Паметта на генерала беше почетена за пръв път и от официални гости от Румъния, Испания и Германия. Тържественост на събитието придаде и присъствието на Линда Лукова-внучка на генерала.

Началото на възпоменателното шествие беше поставено в 17 30 ч. пред щаба на БНС. В процесията взеха участие и представители на Нова дрепта (Румъния), Фаланга еспаньол (Испания) и НПД (Германия).

В 18 30 ч. шествието пристигна пред паметника на Незнайния воин, където се проведе първата част от тържествената възпоменателна церемония и вечерна проверка. Присъединиха се и членове на ВМРО, Съюза на ВВНВУ, Школата за запасни офицери и Родолюбивото войнство и гражданство, също дошли да засвидетелстват почитта си към генерал Луков.

Церемонията продължи с речта на  г-н Рухчев – председател на Съюза на ВВНВУ. Като бивш царски офицер служил под командването на ген. Луков, той разказа любопитни факти от живота му.

Към 19 00 часа вълната от стотици хора с факли и знамена заля улиците по маршрута към къщата на ген. Луков. Шествието привлече вниманието на минувачите, а шофьорите не спираха да пригласят въодушевено с клаксони и одобрителни викове.

Пред къщата слово произнесе Роберт Мариус, след което говори Боян Расате. В края на речта си той каза: „Днес единствен приемник на идеите на Съюза на Българските Национални Легиони може да бъде Български Национален Съюз, защото само той съчетава в себе си идеите, младостта и енергията на легионерите. Обявявам генерал Христо Луков за патрон на Националния съюз „.

С факли, знамена и венци, стотиците присъстващи сляха волята си в едно, за да докажат, че посредством родовата памет на признателните поколения един велик Българин като генерал Луков не може да загине – той живее и до днес в сърцата на всеки, който пази спомена за величието на делото му.

Благодарим на всички наши членове и съмишленици за участието им в това знаменателно събитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *