Лекции за живота и делото на ген. Христо Луков в Южна България

Въпреки снеговалежа и ниските температури, не се отказахме от нашето намерение и направихме обиколка на Южна България, където проведохме серия от лекции за живота и делото на ген. Христо Луков. И предишни години сме организирали лекции на тази тема, но тъй като всяка година намираме нова информация и източници, които да допълнят образа му на национален герой, военачалник и политически водач и идеолог, продължаваме с тази традиция. И ще продължаваме с издирването на данни, които да осветят още повече жизнения път на Генерала, защото за съжаление 45 години комунистическо управление, последвано от 25 години демократично, са хвърлили много прах върху всякаква информация, свързана с него.

Първото място, което беше предвидено по програма да се проведе такава лекция, беше Бургас. За първи път в този град се организираше лекция, свързана с живота на ген. Луков и за това трябва да благодарим на нашите приятели от „Организация за закрила на българските граждани“ за чудесните условия, които бяха подготвили за провеждането на мероприятието. Те бяха наели зала във Факултета по обществени науки за целта. Пред събралите се говори Пламен Димитров, водач на БНС-София. Той разказа подбробно за жизнения път на Генерала, като започна от детските му години във Варна, премина през дългата му военна кариера, започвайки с постъпването му в ВНВУ, преминавайки през бойния му опит в Балканската и Първа световна война и неговия безпрецедентен подвиг в края й, безценния му принос към българското военно дело като преподавател и теоретик по военна артилерия и се стигне до невероятния подем на Българската армия под неговото управление като Министър на войната. След това беше описана политическата му дейност като водач на СБНЛ, при което бяха изтъкнати лидерските му качества, благодарение на които успява да обедини Легиона, който изживява трудни времена по това време и приноса му оформянето на идеологията и стратегията на тази организация. Подробно беше описана трагичната смърт на ген. Луков и действията на преките извършители, както й бяха представени всички версиите за поръчителите и подстрекателите на това подло убийство. Накрая Пламен Димитров разказа накратко за нашата борба да възродим спомена за Генерала от забравата на историята, където се бяха опитали да го натикат неговите идеологически врагове, и да продължим неговото дело.

За съжаление след лекцията не можахме да останем много дълго в Бургас, защото трябваше да продължим към Стара Загора, където вечерта щеше да се проведе същата лекция. Там мероприятието се проведе в „Клубъ“ и беше организирано от местни активисти на „28 България“ и СНЦ „Вярност“. През последните години националистите от Стара Загора са едни от най-дейните в подкрепата и помощта за организирането на Луковмарш. Затова и организацията на лекцията беше на познатото високо ниво, а след нея останахме там да преспим и в непринудена приятелска атмосфера да обсъдим бъдещи мероприятия и други организационни въпроси, свързани с националното движение в България.

На следващия ден проведохме последната лекция от тази обиколка, в Пловдив. В градът под тепетата вече години се организират подобни лекции, но въпреки това и този път имаше интерес към нашето гостуване и имаше хора, които за първи път идваха на такова мероприятие. Там вече беше започнала и рекламната кампания с лепенки. По традиция очакваме от този град да е и една от най-големите групи от националисти извън София, които ще посетят марша.

Въпреки изморителното пътуване и натоварената програма, може смело да заявим, че сме изключително доволни от ентусиазма, с който бяха заредени хората на всички места, през които минахме. Това ни дава увереност, че тази година Луковмарш ще е още по-добре организиран и посетен и няма по-никакъв начин да се позволи на нашите врагове да провалят това събитие.

В края на тази седмица ще бъдем в Костинброд и след това в Северна България, където да проведем подобни срещи и лекции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *