Кампания 2021

Откриване на кампанията за Луковмарш 2021

Шести януари е датата, на която по традиция откриваме кампанията за Луковмарш, тъй като в този ден е преплетена историята на трима герои, всеки от които олицетворява епоха в борбата на българския национализъм. На този ден е роден както поетът революционер Христо Ботев, така и ген. Христо Луков. Това е и датата, на която ни напуска борецът срещу комунистическата диктатура Илия Минев. Затова и кампанията ни започва с отдаване на почит към тези герои, свързани от общото дело и идеала, който са ни завещали.

Церемонията започна вечерта, след 19:00 часа, с поклонение на паметника на Христо Ботев в столичната Борисова градина. Пред събралите се слово произнесе водачът на софийската организация на БНС – Пламен Димитров. Той говори за това, колко е важно да се пази и отстоява паметта за героите – за това как, особено във време на духовен и нравствен упадък, техният пример може да е спасителен за народа ни. Припомни и как, дори всеки от тези трима славни българи е намирал вдъхновение и пример за подражание в героите преди него – пример, който му е помогнал сам да се изгради като герой. Димитров подчерта и колко е важно да не отстъпваме и да браним своите национални герои, когато те са хулени от чужди агенти и от продажници, заради користни интереси. Защото ако днес се поддадем и отстъпим от личността на ген. Луков, утре ще бъде поруган и заличен Ботев и това няма да спре, докато не бъде унищожен и поменът от националното, от българското. Затова и ние, никога не ще капитулираме пред онези, които мразят народа ни! 

След речта му, под светлината на факли, бяха поднесени цветя пред монумента на Христо Ботев. Поклонението продължи с церемония на паметника на Илия Минев, намиращ се в градинката между булевардите „Евлоги Георгиев“ и „Черни връх“. Тук Димитров говори за делото на Илия Минев, за неговият непреклонен дух и последователен антикомунизъм, продиктуван от пламенният му национализъм (самият Минев е бил виден деец във воденият от ген. Луков СБНЛ). Мразен от комунистите, неуспели да пречупят волята му в концлагерите, ненавиждан от либералните демократи, натикали го в мизерия, Илия Минев триумфира и над двете човеконенавистни системи, защото днес споменът за делото му грее в сърцата на младите националисти. С цветя и с минута мълчание, този герой бе почетен в деня на кончината му. И понесли споменът за него, за великият Ботев и за доблестния генерал Луков, продължаваме напред, заредени с нови сили за борба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *