Кампанията за Луковмарш 2013 бе открита в Кюстендил

KustendilНачалото на тазгодишната информационна кампания, целяща да популяризира живота и делото на големият български герой генерал Христо Луков, бе поставено днес в град Кюстендил. По традиция тя завършва с най-голямото ежегодно събитие на националната съпротива в България – Луковмарш. Датата и мястото за откриването не бяха случайно избрани. Шести януари е една от най-знаковите дати за българският национализъм. Тогава са родени двама герои –  генерал Христо Луков и поетът революционер Христо Ботев. На този ден е починал и големият родолюбец, стар легионер и дългогодишен политически затворник Илия Минев. По този начин 6-и януари се превръща в символ на приемствеността и геройската борба на няколко поколения националисти. Град Кюстентил бе избран за начало на нашата инициатива, защото именно благодарение на изключителният героизъм на генерал Луков и безпримерният му подвиг, днес не само това населено място, но и цялата му прилежаща област се намират в границите на България.

Кампанията започна със събрание в местното читалище „Братство”, на което бяха изнесени три основни доклада. Първият бе на Симеон Костадинов, автор на брошурата за генерал Луков. Той говори за живота и делото на великият българин, посветил целият си съзнателен живот на борбата за България. Вторият доклад бе изнесен от председателя на БНС – Звездомир Андронов. В него се описваше зараждането на идеята за Луковмарш и развитието на инициативата през годините. Трети говори Пламен Димитров от софийската организация на БНС. Неговият доклад бе посветен на съпротивата на различни кръгове срещу Луковмарш, станала особено яростна последните години, и опитите за забрана на шествието.

Предвидена е серия от подобни събрания в цялата страна. Следващата сбирка ще бъде в София, като насрочената дата за срещата е 12 януари. Повече подробности очаквайте скоро.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *