Кампанията за Луковмарш в страната започна

Първата обиколка в страната от кампанията за Луковмарш 2019 вече отмина. На 26-и и 27-и януари имахме възможността последователно да посетим Плевен, Русе и Стара Загора.

Първата спирка от пътуването ни бе град Плевен. Това бе и първият път, в който провеждаме лекция там, като част от кампанията за Луковмарш. Събитието бе посрещнато с голям интерес от местната родолюбива младеж. За живота и делото на ген. Христо Луков разказа Пламен Димитров, водача на софийската организация на БНС, който е и комендант на Луковмарш. В края на представянето, присъстващите имаха възможност да се сдобият с рекламни материали от тазгодишното шествие и да подпомогнат проявата. Останахме с чудесни впечатления от посещението ни в Плевен и от добрата организация, и със сигурност ще имаме предвид града при бъдещи инициативи.

Следващата спирка в обиколката ни бе град Русе. За втора поредна година имахме възможността да проведем лекция там. Този път проявата бе в по-различен формат. Тъй като миналата година вече представихме лекцията за живота и делото на ген. Христо Луков, този път темата бе за приемствеността между поколенията националисти. Всяко от тях, представено от три от най-ярките фигури на своята епоха – поетът-революционер Христо Ботев, войнът и държавник ген. Христо Луков и най-непримиримият борец срещу комунизма – Илия Минев. Идеята за тази лекция се роди преди години, тъй като датата 6 януари (когато откриваме кампанията за Луковмарш) е преплела съдбите и на тримата – тогава е роден Ботев, това е рождената дата на Генерала, тогава напуска този свят Илия Минев. Самата лекция представя един нов и интересен поглед над тясната връзка между тях и развитието на идеите в националното движение. Лектор отново бе Пламен Димитров. Освен тази лекция, във втората част на събитието, домакините бяха подготвили и подробна лекция за живота и борбата на великия Илия Минев – един от най-видните членове на воденият от ген. Луков Съюз на българските национални легиони. Самият Минев останал убеден легионер до края на дните си. За него разказа Илиян Маринов, представител на местните организатори. Лекцията бе изключително интересна. И този път организацията бе на ниво и цялостното протичане на проявата бе чудесно.

На 27-и януари, обиколката ни продължи със Стара Загора – градът с една от най-сериозните и дейни националистически общности в страната. И предишни години там сме провеждали различни събития, свързани с кампанията, преди Луковмарш. Това, което много ни зарадва този път е, че имаше много нови млади лица. Едно ясно потвърждение, че родолюбието е пуснало корен в сърцата на новото поколение. Събитието там също протече в един по-различна форма. Отново комбинирахме две лекции, които показват приемствеността между поколенията български националисти. Преди да представим живота и делото на ген. Христо Луков, местният общественик и деятел Любомир Вълков разказа за личността и борбата на Кольо Ганчев – един от най-изтъкнатите революционери на национално-освободителното ни движение от Стара Загора. Това той съумя да направи по един интересен и увлекателен за аудиторията начин.

Като цяло, първата обиколка из страната от кампанията ни за тазгодишния Луковмарш премина изключително добре. Видяхме се с много стари приятели и срещнахме много нови. Всяко от посещенията надмина очакванията ни. И навсякъде се усещаше онази сплотеност, която превръща Луковмарш в толкова уникално събитие. Това наистина ни зареди с много положителна енергия и със свежи сили за борба.

Един коментар

  1. БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕР

    Малко време не стигна на Жандармерийските и Войсковите ” ЛОВНИ РОТИ ” , на ” Шпицкомандите ” от запасни подофицери и офицери на БЪЛГАРСКАТА ВОЙСКА и на четите на ВМРО на ИВАНЪ / Ванче / МИХАЙЛОВЪ – да отрежат главите на цялата Червена , Комунистическо-каскетаджийска БКП / днешна БСП / сган в ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ , като терористи и подлоги на Червена МОСКВА и КОМИНТЕРНА …… ! На 9.Септември.1944 г. ги спасиха Съветските ” Въшливи памуклийки ” …. ! Днес нямаше да го има и Червеното БКП / БСП котило , да мърси въздуха в БЪЛГАРИЯ с Червената си воня ! ” Работата ” още стои недовършена ! Втори път няма кой да ги спаси …..!
    УСПЕХ ! НАГОРЕ и НАПРЕД !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *