Как се манипулира общественото мнение във връзка с Луковмарш

Непрекъснато повтаряме, че спрямо Луковмарш и ген. Христо Луков се разпространяват безочливи лъжи и манипулативни твърдения от хора без морал и съвест, които биха направили всичко, за да извлекат политическа и финансова изгода от клеветите си. А твърденията им се тиражират услужливо и безкритично от българските и чуждестранни медии. За да олицетворим по какъв начин най-нагло се манипулира общественото мнение, ще вземем за пример две статии, които бяха публикувани в електронни медии тази седмица. Първата статия е с заглавие “България трябва да спре неонацисткия “Луковмарш”, написана от Роберт Сингер, вицепрезидент на Световния еврейски конгрес и е публикувана във вестник “24 часа”, както и в електронния вариант в интернет. Втората статията “Религиозните общности силно разтревожени от Луков марш” е публикувана в “ОФФ Нюз”. Макар да даваме примери за лъжи и манипулативни твърдения само от тези два материала, същите и подобни манипулации може да срещнете в почти всички изказвания, статии и телевизионни репортажи, появили се в казионните медии за Луковмарш, през последните 6-7 години. Ето и самите примери:

Става въпрос за онлайн подписка, в която няма ограничение за това кой, колко пъти се “подписва”. Съвсем възможно е, ако човек иска да се “подпише” и 3000 пъти, под различни имена. Отделно петицията е “подписана” почти изцяло от чужденци, които си нямат никаква представа от българската история и това кой е ген. Луков, но са били мотивирани да се “подпишат” с един крайно манипулативен видео клип, в който се твърди, че ген. Луков е виновен за депортирането на евреите от Македония и Беломорието, макар по същото време той да е мъртъв повече от месец. Дори и самото число на “подписалите се” е крайно съмнително, защото в различни медии то варираше от 115 000 до 175 000. Може би когато другия път Сингер и Сие парадират с някакви виртуални “подписи”, първо трябва да се уточнят колко са точно те. Направо се чудим защо са се занимавали с такива числа, а не са избрали нещо по-кръгло, като например 6 000 000.

До колко Христо Луков е бил антисемит и бил ли е въобще такъв, изяснихме в статията “Бил ли е антисемит генерал Луков?”. Това е една от най-често срещаните лъжи, която се разпространява за Генерала. А как “Съюзът на българските национални легиони”, за което движение явно говори Сингер, е помогнал за това изпращане, след като въобще не е присъствал в тези територии, си остава мистерия, която само той може да изясни. Но разбира се, не ни е дал никакви доказателства за това. Колко удобно.

Нацистки символи няма и никога не е имало на това шествие. И не защото се съобразяваме с мнението на подобни манипулатори, а защото сме го определили в нашите вътрешни правила преди повече от 10 години и смятаме тяхното спазване за много важно. А и не еднократно на шествието е присъствал, по желание на Столична община, дежурен прокурор, който е следял за нарушения на закона и ако е имало такива символи, то отдавна щеше да ни бъде повдигнато обвинение за тях, което щеше да бъде основание и за забрана на марша.
Шествието е възпоменателно, в памет на един убит български герой и най-нормалното нещо е, присъстващите да се облекат съобразно това в дрехи с тъмни тонове, а не с цветни дрехи, като на карнавал. А като гледаме тъмния цвят на костюма на Сингер, се чудим дали трябва да го очакваме и него на тазгодишния Луковмарш?
Лозунгите, които се скандират на Луковмарш като “Генереал Христо Луков”, “Свободен – Социален – Национален”, “За България – Свобода или смърт” и “Българио – събуди се”, могат да са противни само на човек, който искрено ненавижда България и българския народ.

Тук Сингер надмина себе си, с това колкото нагло, толкова и абсурдно твърдение. То не изисква и допълнителен коментар. Само говори за себе си. Не знаем обаче защо той е пропуснал да каже, че ген. Христо Луков е главен виновник и за Втората световна война.

Явно този човек, с име, което е познато като марка за шевни машини, му е убегнало, че няколко години Столична община, в лицето на кмета Фандъкова, се опитва по незаконен начин да прекрати Луковмарш, а тази година и да го забрани предварително, но всеки път беше санкционирана за това в съда. Че спазването на законите, никога не е интересувало особено хора от сорта на Сингер ни е известно, но все пак ако иска да се осведоми малко, може да го направи от статията “За глухите уши на Йорданка Фандъкова”.

Сингер явно си мечтае за нова тоталитарна система, в която правителството еднолично да може забранява масови мероприятия и да ограничава свободата на словото и свободата на събиране, когато те не съвпадат с идеите на управляващите. За негово съжаление това (все още) не е факт в България и има закони, с които трябва да се съобразяват всички, включително и правителството.

Това, че Сингер няма никаква представа кога ген. Луков става водач на СБНЛ, показва, че по никакъв начин не го интересуват историческите факти, а за него е важно да хвърли достатъчно много недоказуеми твърдения, които евентуално да бъдат приети за истина от безкритично мислещи читатели. Истината е, че Генерала е само една година водач на СБНЛ, след като е избран на този пост на 19 януари 1942 г.

Не само, че легионерите не са “нанасяли неуморно” побои върху евреите или са правили погроми върху тяхно имущество, но няма дори един документиран такъв акт. И сме сигурни, че и Роберт Сингер не може да даде доказателство за това. Ако е имало такива единични случаи, то те са били извършвани от представители на други организации като например “Ратниците”.
Никога легионерите не са имали подобен лозунг и това е абсолютно лъжа. Най-доброто доказателство което е, че думата “депортация” въобще не е съществувала в българския език по това време.

Както за всички други твърдения така и тук автора не дава никакво доказателство. Просто хвърля една клевета, която евентуално би звучала добре на незапознатия читател и се надява максимално много да и повярват.
А относно определенията за нас, Сингер се надява, че колкото повече прилагателни от рода на “ултра”, “хипер” и “мега” използва и към тях изпразнени от смисъл понятия като “фашисти” и “неонацисти”, това по някакъв начин е доказателство и ще ни направи нас такива.

Поредната лъжа на Сингер. По време на всички досега четиринадесет проведени факелни шествия, никога, по никакъв начин, не е бил нарушаван обществения ред. И това не е само наше твърдение, а е и потвърдено от писма, които СДВР са изпращали до Столична община, когато са запитвани за мнение относно провеждането на марша.

Това вече не е част от изказването на Роберт Сингер, а карето, в което от “24 часа” се опитват да ни обяснят какво е Луковмарш и кой е ген. Христо Луков. И точно тук имаме чудесен пример за манипулация. От “24 часа” ни съобщават само, че мястото на гибелта на Генерала е пред къщата му. От това незапознатия читател сигурно ще си помисли, че е получил сърдечен удар там или пък му паднала например керемида на главата. Явно за журналистите истината, че е убит от комунистически терористи, единия от който е сънародничка на Сингер, е неудобна.

Когато прочетохме това в статията на “ОФФ Нюз”, се чудихме да се смеем ли, да плачем ли. Анонимния драскач явно не прави разлика между ген. Христо Луков и народния певец Илия Луков. Така се получава, когато журналистите не са компетентни по темата, за която пишат, а повтарят папагалски твърдения и факти, на които не са проверили достоверността.

Още едно твърдение, което показва скандално неразбиране на понятията, с които си служиш. Важното е да се използват максимално много думи, които завършват на -исти и -истки, пък какво значат, няма значение. Ако възгледите на ген. Луков са “неонацистки”, от което следва, че той е “неонацист”, то значи автентичните нацисти трябва да са живеели някъде по време на средновековието, или?

И тук се прави същото внушение, както Роберт Сингер, с цел да се всее страх в четящите. Разбира се, както написахме и по-горе, това е много далече от реалността, при която се провежда Луковмарш.

Въпреки цялата помия, която се излиза по наш адрес и паметта на ген. Луков, все повече българи се включват в Луовмарш, кампанията, която го предхожда или ни подкрепят активно по един или друг начин. Това кара нашите врагове да измислят все по-нагли и безочливи лъжи, с цел да ни дискредитират. Но те не успяват да скрият истината, а напротив, тя ги демаскира като лъжци. Истината е най-силното оръжие, което имаме в тази неравностойна борба и тя в крайна сметка ще ни доведе до успех. Затова призоваваме всеки да я разпространява и така лъжците да не могат да постигнат пъклените си планове!

Един коментар

  1. Бей, бей жидов, бей жидов и спаси България!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *