Интервю с рок група Либертин от Германия

Публикуваме интервю, което взехме от германската рок група Либертин, която миналата година написа песен в чест на ген. Христо Луков. В него ще научите интересни неща за групата, какво ги е мотивирало да напишат песен за този български герой, какво мислят за Луковмарш и българските националисти и още много други интересни неща.

– Разкажете ни първо малко за вашата група? От кога съществува, какъв стил свирите, колко албума имате издадени досега?

Здравейте и поздрави за България! Групата съществува от 2008 година и от тогава доста от членовете й са се сменили. Единственият член на групата, който от тогава до днес е неин член е Пийт, който от началото беше на барабаните, а сега забива на китарата и дори понякога се пробва да пее.

Не мога да определя точно нашия стил, тоест не мога да спря върху един. Свирим това, за което имам настроение. Понякога по-бързи акорди, понякога по-бавни. Но най-общо мога да го определя като Рок, с Хардкор и Пънк примеси.

Досега имам издадени два самостоятелни албума и няколко отделни песни, които са издадени в сборни албуми с други групи, издадени по повод на някои демонстрации или кампании.

– Знаем че текстовете на вашите песни са основна с политическа, историческа и социално-критична насоченост. За какво пеете най-вече в вашите песни?

Да, това е най-често нашата тематика. Ние винаги сме се разбирали като политическа група и сме гледали на музиката като на средство да изразим нашите мисли. Затова и повечето текстове са посветени на тези теми. Но не сме решили да се ограничаваме само до тях. Например в нашия нов албум ще пеем и за други неща.

– В България станахте известни с песента, която написахте за ген. Христо Луков. Какво ви накара да напишете тази песен?

Хм, какво ни накара ли? Аз (Пийт) съм бил няколко пъти в България и съм участвал в Луковмарш. Харесва ми вашия национален характер и винаги съм се чувствал много приятно при вас. Към това трябва да бъдат добавени и причините и обстоятелствата, при които е бил убит Генерала.

Много групи са писали песни за различни европейски герои. От там се вдъхновихме и ние се видя нормално да направим песен за един български герой.

– Част от членовете на вашата група са идвали в България специално за Луковмарш. Какво е вашето впечатление от шествието?

За първи път участвах в марша през 2009 година. Беше много вълнуващо и впечатляващо да бъда и заедно с вас да взема участвие в това мероприятие. От тогава мисля че съм бил 4 пъти. И все пък наново се радвам, че съм част от това и ми е приятно как толкова хора се борят срещу забравата. Народ, който пази паметта за своите герои, има и бъдеще!

– Какво мислите за националното движение в България и какви са приликите и разликите с Германия?

Досега не съм успял да забележа някакви големи разлики. Но това, което със сигурност ми прави впечатление е, че при вас почти няма антифашисти.

Иначе е почти както на всички други места. Има субкултурни хора, такива които са обвързани с някои партии или организации, а и свободни активисти. Но доколкото мога да преценя, повече работите заедно и държите един на друг, което е добре.

– Искате ли да кажете още нещо на български националисти, които тази години за 13 път ще излязат на софийските улици, за да почетат ген. Луков?

Не се оставяйте да ви отнемат правото да мислите свободно и да говорите свободно. Не се оставяйте да бъдете заслепени от Запада и неговата деградация, а запазете вашия манталитет. В противен случай живота ви ще се превърне във всяко отношение като клетка с златни решетки.

Поздрави и до скоро!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *