Започна кампанията за Луковмарш 2018

По традиция 6 януари, денят в който е роден генерал Христо Луков, е и денят в който официално откриваме кампанията, предшестваща всяко издание на Луковмарш. През годините винаги сме се старали да развиваме и надграждаме постигнатото, да търсим нови начини за популяризиране на личността и делото на Генерала и най-вече, да разкриваме все по-ясно историческата истина. За това за 15-годишнината на Луковмарш, кампанията за шествието бе открита с представянето на една наистина уникални книга – “Съюзът на българските национални легиони и неговата борба – Един легионер разказва”. Авторът й Иван Григоров става член на СБНЛ още на 16 години, преживява комунистическия терор и след 10 ноември, въпреки напредналата си възраст, дейно се включва в борбите за възстановяване на Легиона. Именно това прави книгата толкова ценен и автентичен източник на информация.

Поради ежегодните саботажи на различни държавни институции, самото откриване бе проведено в полу-конспиративни условия, като адреса на залата бе пазен в тайна до последния момент. Това се налага заради горчивия ни опит през годините, когато различни държавни органи са оказвали натиск, за да ни бъдат отказвани зали, макар подобно поведение от страна на институциите да е абсолютно незаконно. Въпреки това обаче, интереса бе голям и залата бе пълна.

Самото представяне на книгата направи водача на Български Национален Съюз, Звездомир Андронов. Именно той е човека, спомогнал ръкописите, записките и документите, водени и събирани от Иван Григоров в продължение на дълги години, да се обработят и да се превърнат в настоящата книга. Труд отнел повече от една година работа. За съжаление самият автор, който е на завидните 93 години не можа да вземе участие в самото откриване и сам да представи книгата, поради неприятен инцидент, който го сполетя няколко седмици по-рано. Желаем на Иван Григоров, който в момента е на легло със счупен крак, бързо възстановяване! Въпреки че бе възпрепястван да присъства, той изпрати най-сърдечни поздрави на присъстващите с пожелание да продължат достойно борбата. Звездомир Андронов резюмира най-интересните и важни моменти в самата книга, която е най-пълният и цялостен източник за СБНЛ, издаван след 1944 година.

Във втората част на събитието, думата взе Пламен Димитров, който е комендант на Луковмарш от 2012 година, насам. Той говори за всички проблеми и опити за саботаж, които съпътстват шествието през последните години. Основно внимание бе обърнато на правната страна на въпроса и на абсолютно незаконните действия на Столична община в лицето на кмета Фандъкова. За възпрепятстването и прекратяването на Луковмарш през 2016 година, кмета на София вече бе осъдена на две инстанции, като присъдата на Върховния административен съд, която потвърди, че заповедта на Фандъкова е противозаконна, не подлежи на обжалване. През месец май ВАС трябва да се произнесе окончателно и за действията по прекратяването на Луковмарш през 2017 година. Ние сме убедени в правотата си и в това, че закона е на наша страна. Специално бе обърнато внимание и на опита на кмета, за първи път да забрани Луковмарш, позовавайки се на съответния член в ЗСММ. Забрана, която атакувахме отново в съда, като резултата отново бе в наша полза. Нещо повече, с решението на съда, което не подлежи на обжалване, Столична община се задължава да съгласува провеждането на Луковмарш тази година.

На място имаше и щанд, на който всеки желаещ можеше да закупи, както книгата, така и новите продукти свързани с Луковмарш. Освен тениски с тазгодишното лого имаше и значки, копие на значките, които легионерите пускат в памет на ген. Христо Луков, след подлото му убийство. Приходите от всеки продукт отиват директно за покриване на материалните и юридически разходи по провеждането на Луковмарш.

Тъй като шести януари е наистина емблематичен за българския национализъм, защото тогава е роден Христо Ботев и именно на тази дата ни напуска Илия Минев, ние по традиция отдаваме заслужена почит и на тези велики българи с поклонение на паметниците им в столицата. Тази година отново поднесохме цветя и венци пред тях. Така завърши официалното откриване на кампанията, но мероприятията предхождащи Луковмарш тепърва предстоят. За това редовно следете страницата ни, преди проявата.

Снимки от откриването на кампанията може да разгледате  ТУК .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *