Забранен ли е Луковмарш? За медийните манипулациите на един министър

През последните няколко дни в някои български електронни медии беше публикувана новината (Прочети тук, тук и тук), че кмета на София, Йорданка Фандъкова, е забранила провеждането на Луковмарш през 2018 година. Във всички медии като източник на тази информация се посочва вътрешния министър Валентин Радев, който пък от своя страна отговаря на писмено запитване от депутата от ДПС Джейхан Ибрямов. Самият Ибрямов искал да знае от министъра как МВР ще попречи на провеждането на нашето мероприятие в годината на българското европредседателство.

В тази връзка сме принудени да направим едно много важно уточнения относно въпросните материали и информацията в тях. Защото много от нещата, поднесени от журналистите не отговарят на истината или са представени по манипулативен начин. Вина за това има Валентин Радев, който съобщава заблуждаваща информация в писмото си, а и самите журналисти, които безкритично и доста повърхностно се отнасят към темата (и то не за първи път) и с това вкарват в заблуда читателите си.

Основното и най-важно твърдение в това писмо е, че Луковмарш е забранен от Йордана Фандъкова. Да, наистина на 11.09.2017 г. получихме писмо от кмета на Столична община, с което тя забранява провеждането на нашето мероприятие, заявено с писмо до нея 3 дена по-рано. Тук трябва да отбележим, че за първа година, откакто провеждаме това шествие, то е забранено според изискванията на Закона за за събранията, митингите и манифестациите /ЗСММ/. Противно на твърденията на медиите, че Луковмарш е забраняван всяка година, това досега никога не се е случвало. Луковмарш е бил прекратяван (За което вече веднъж осъдихме столичната кметица – виж тук) след започването му, но това е нещо съвсем различно. Тук журналистите просто предават като папагали думите на Фандъкова, която всяка година се изказва доста мъгляво относно това, какво е правното положение със шествието, с което се опитва да създаде впечатлението, че го е забранила, а същевременно не е налагала никога такава забрана, както изисква закона. А не го е правила никога, защото е била наясно, че няма правните основания за това.

Но както казахме, това беше до тази година, когато за първи път се престраши и писмено забрани мероприятието в 24-часовия срок след заявяването му, както е по закон. Смелостта й е подплатена с две писма от МВР и НСО, които очевидно предварително са били изфабрикувани в съучастничество със Столична община, с цел най-накрая да бъде угодено на някои антибългарски кръгове, за които Луковмраш е трън в очите от много години. Във въпросните писма, с изсмукани от пръстите аргументи, МВР и НСО препоръчват на Йорданка Фандъкова да не позволява провеждането на това мероприятие. Тук няма да обсъждаме подробно всички аргументи, защото ще увеличим ненужно обема на настоящата статия, но ще го направим в отделна статия, защото някои от аргументите са толкова нелепи, че предизвикват искрен смях във всеки, който ги прочети и сами говорят за „сериозността“ на становищата на МВР и НСО. Ние обаче решихме, че няма да се примерим с тази явна несправедливост и опит да бъдат отнети конституционните ни права и подадохме жалба срещу забраната в административния съд София-град. В описаните от ЗСММ срокове, съда насрочи заседание, на което да разгледа жалбата. Резултата от заседанието беше съдебно решение № 5423 от 19.09.2017 г. (Цялото решение може да прочетете тук), с което съда отменя заповедта за забрана на Луковмарш от Йорданка Фандъкова, защото макар да приема някои от доводите й, закона много ясно казва, че кмета на съответната община трябва да предложи друг маршрут за провеждане на шествието, а не самоволно да го забранява. Затова съдията по делото определя на кмета на София 24-часов срок, в който да ни предложи друг маршрут за провеждането му. Тоест, съда задължи общината да допусне провеждането на Луковмарш. Нарочно не съобщавахме решението по това дело, защото очакваме решението по друго дело, което водим срещу Столична община и което очакваме да бъде решено в наша полза и по този начин, да съобщим за двете едномремено. Но министъра на вътрешните работи, със своето манипулативно писмо, ни накара да избързаме и да ви съобщим тази добра новина. Друг е въпроса, защото един министър си позволява да лъже по този нагъл начин. Не може да си представим, че той не е бил уведомен от Йорданка Фандъкова, за решението на съда.

С това категорично решение на съда още веднъж доказахме, че няма никакви законови причина, с които да бъде забранен и спрян Луковмарш, а кмета Фандъкова действа противозаконно, в услуга на противниците му.

Трябва едно нещо да е ясно на всички, приятели и врагове, Луковмарш ще има и през 2018 година. Очаквайте съвсем скоро повече подробности около неговото провеждане и кампанията, която ще го предшества. За това юбилейното, 15 издание на марша, предвиждаме доста интересни неща и се надяваме на дейното участие на всички, които са съпричастни с идеята, която стои зад това мероприятие.

А на края искаме ние на свой ред да зададем един много простичък въпрос до неуважаемия депутат Джейхан Ибрямов. Мислите ли, неуважаеми господине, че със забраната на едно мероприятие, което и да е било то, ще накара хиляди млади българи да се откажат от идеите на българския национализъм, предадени ни от ген. Христо Луков и българските легионери, след като, нито концентрационните лагери и терора на комунистическите сатрапи не успяха да го направят за 45 години , нито антибългарското демократично управление през последните почти 30 години?

3 коментара

  1. Атанас Василев

    Поздравления!

  2. Бат Гошо

    Момчета, водите се големи българи и националисти, а ми говорите за някакво “примЕрение”, не знам, ще се мерите ли, няма ли, ама айде малко поне го научете родния ни език, тъй като той е сред най-големите български ценности!

  3. Български офицер

    Червената марионетка – ” Фандъчка ” , – бивш член на БКП с раодители АБПФК , рано или късно ще отговаря за безобразията по време на нейното кметуване ……..!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *