Важно – нов сборен пункт и промяна в маршрута на Луковмарш

sveta_nedelya

Днес бе проведена втора среща между организаторите на шествието в памет на ген. Христо Луков от Български Национален Съюз и представители на Столична община, СДВР и ДАНС. Въпреки натиска за забрана от страна на неправителствени, анти-национални организации, бе отчетен факта, че на практика няма абсолютно никакво законово основание за забрана на Луковмарш. Самите преговори се проточиха няколко дена, тъй като първоначалните предложения на общината, за провеждане на събиране, вместо марш или за сериозно ограничаване на маршрута, бяха крайно неприемливи за нас като организатори. В крайна сметка, стигнахме до компромисно решение и се съобразихме с някой основателни аргументи, изтъкнати от полицията и представителите на ДАНС. Все пак, ограниченията ще са само тази година и са продиктувани от текущата обстановка.

Променен бе сборният пункт за самото шествие, като начална точка на Луковмарш ще е площада пред църквата „Света Неделя”. Именно това е и мястото от където започва първото факелно шествие в памет на генерал Луков. Църквата е и сцена на най-кървавият болшевишки атентат извършен в България от извергите, срещу които Генералът се бореше безмилостно. Така, че мястото е натоварено с голям символизъм. А дали НДК отпадна като вариант, поради силното притеснение на хората от израелското посолство, намиращо се в близост, само можем да гадаем. Междинна спирка в маршрута на Луковмарш ще е паметника на незнайният войн, където ще бъдат изнесени кратки речи от организаторите и чуждестранните гости. По традиция шествието ще приключи с поднасяне на венец на паметната плоча при къщата на генерал Луков. Началният час остава същия – 17:30.

Тази година е изключително важно не само охраната на шествието да изпълнява съвестно задълженията си, но и самите участници в марша да имат висока самодисциплина, тъй като се търси най-малкият повод и най-дребната провокация, за да бъде забранен маршът. Очаквайте скоро подробности, относно мерките за сигурност. Следете редовно сайта и фейсбук страницата на Луковмарш, за да сте добре информирани. Всичко ново около инициативата, съобщавайте на близки и познати, които също желаят да се включат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *